m

Smoothie Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In vulputate tellus justo, at vehicula tortor facilisis sit amet. Aliquam a tortor ac mauris auctor.

m
BySasja

#1 Dikke vrienden met koolhydraten

Koolhydraten, gezond of ongezond?

“Ik eet geen koolhydraten meer”, een veelgehoorde uitspraak van de laatste maanden en misschien wel jaren. Jij hebt vast ook genoeg mensen om je heen die je dit hoort roepen. Misschien overweeg je zelf wel om geen brood meer te eten of geen pasta of rijst meer bij je avondeten. Laten we 1 ding vooropstellen, het is ten eerste bijna onmogelijk om helemaal geen koolhydraten te eten en ten tweede ook nog eens ongezond. Maar, de ene koolhydraat is de andere niet en ieder mens is weer verschillend. Of koolhydraten nou gezond of ongezond zijn is een vraag wat op het oog een heel gemakkelijke vraag lijkt maar afhankelijk is van veel factoren. Lees verder om erachter te komen wat hier allemaal bij komt kijken.

                                           

Koolhydraten zijn belangrijk zijn voor ons lichaam. Het is niet alleen de grootste energieleverancier voor onze cellen, ook onze hersenen functioneren enkel op glucose (= de brandstof wanneer koolhydraten worden afgebroken) als energiebron.

 

Het advies wat de Gezondheidsraad ons geeft is nog steeds om een minimum van 40en% aan koolhydraten te nuttigen per dag (Gezondheidsraad, 2015).

Als we het hebben over energieprocenten (en%) is dat het aandeel dat, in dit geval koolhydraten, geleverd wordt aan het totale aantal calorieën, ofwel je totale energie-inname. Voor ieder lichaam, iedere persoon is het dan ook verschillend om aan te geven hoeveel er aan koolhydraten gegeten mag of moet worden op een dag. Dit hangt af van je bouw, je geslacht, je stofwisseling, je lichamelijke activiteit en ga zo nog maar even door.

 

Van koolhydraat tot glucose

Alle (verteerbare) koolhydraten uit onze voeding moeten uiteindelijk worden omgezet in enkelvoudige suikers, de monosachariden, om gebruikt te kúnnen worden door de lichaamscellen. Enkelvoudige koolhydraten kunnen direct worden opgenomen in de bloedbaan en worden om deze reden ook wel snelle koolhydraten genoemd. De overige koolhydraten zijn complexer en zullen eerst diverse stappen moeten ondergaan om te worden afgebroken door het lichaam. Dit is de reden waarom een sinaasappel zo eten i.p.v. uitpersen en dus drinken, je bloedsuiker minder laat schommelen!

We kunnen de koolhydraten uit voeding in 3 groepen verdelen:

  1. De snelle (ook wel lege koolhydraten genoemd) koolhydraten
  2. De langzame/complexe koolhydraten
  3. Vezels (niet verteerbaar, maar erg nuttig voor je spijsvertering)

Koolhydraten dikmakers?

Vaak wordt er een overgroot deel van de voeding genomen uit koolhydraten en dan met name de snelle koolhydraten; snoepjes, koekjes, zoet broodbeleg en frisdrank leveren hier een grote bijdrage aan. Deze koolhydraten zorgen voor een snelle suikerpiek, anders dan bij de langzame koolhydraten het geval is. In dit laatste geval worden de koolhydraten stap voor stap afgebroken en zorgt voor een tragere, meer geleidelijke stijging van de glucoseconcentratie in het bloed.

Het gevolg bij de snelle koolhydraten is dat je alweer snel trek hebt! Je suikerspiegel is ineens hoog en insuline wordt direct vrijgemaakt, hierna volgt meteen een diepe daling van je suikerspiegel en je voelt je al snel slap en futloos en wilt weer wat eten. Niet per se de koolhydraten zijn hier dus de boosdoener maar wel het feit dat je meer gaat eten (en dus meer calorieën binnenkrijgt) dan je verbrandt of nodig hebt. Wanneer dit over langere tijd gebeurt, kom je aan in gewicht.

 

Minderen?

Bij een tekort aan koolhydraten gaat het lichaam over tot gluconeogenese. Een chemisch proces om de concentratie glucose in het bloed op het gewenste peil te houden.

Gluconeogenese is het proces waarbij uit andere bronnen, onder andere aminozuren glucose gemaakt wordt door het lichaam. Met andere woorden en simpel gezegd: je lichaam gaat hier lichaamseiwit voor gebruiken. Dat wil je niet!

 

Wil je niet aankomen in gewicht en je niet slap of lusteloos voelen is het belangrijk om te kiezen voor de langzame koolhydraten. Maar, koolhydraten geheel verbannen uit je eetpatroon is een onverstandige keuze.

 

De gezondere keuzes

Kies voor producten waar naast complexe koolhydraten (en vezels), ook andere voedingsmiddelen in zitten waar je lichaam iets aan heeft zoals vitaminen en mineralen, of natuurlijk eiwitten en onverzadigde vetten. Denk hierbij aan; aardappelen, peulvruchten, zilvervliesrijst, volkorenbrood, -pasta, –meel, havermout en roggebrood maar ook groente, (vers) fruit en noten. Maak keuzes die voor jou werken en voor jou van toepassing zijn! Ieder mens is verschillend en wat voor de een werkt, hoeft voor jou niet de oplossing te zijn.

 

Inzicht krijgen in jouw voedingspatroon? Hulp nodig bij een voedingsschema wat voor jou werkt? Ik help je hierbij, zodat jij voortaan gezonde, bewuste keuzes kunt maken die bij jouw lichaam, jouw wensen en doelen passen.

Interesse of meer weten? Neem nu contact met mij op en ik hoop je snel te woord te staan!