Pannenkoeken en hummus met spinazie
Spinazie; daar worden we groot én sterk van! Toch?
Het bevat, net als andere groenten, veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. In spinazie vinden we vooral carotenoïden, hetgeen ons lichaam kan omzetten in vitamine A. Vitamine A is van belang voor onder andere een gezonde huid, haar en nagels. Ook bevat het foliumzuur (goed voor onder andere de aanmaak van rode en witte bloedcellen) en ijzer (wat weer goed is voor het transport van zuurstof in ons lichaam en de stofwisseling).
Genoeg reden dus om eens wat vaker te eten, deze bladgroenten! Hieronder heb ik wat recepten en tips voor je. Weer eens wat anders. Durf jij het aan om deze varianten te maken? Ik ben benieuwd!
Bananenpannenkoeken met spinazie
Pannenkoeken mét spinazie. Yes, ze worden echt groen 🙂
Pannenkoeken:
Ingrediënten (voor 6-8 pannenkoeken):
- 1 schaaltje bladspinazie (25 gram)
- 1 banaan
- 40 gram havermout meel (=gemalen havermout)
- 20 gram havermout
- 10 gram eiwitpoeder (ik gebruik de vanillesmaak van Orangefit)
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- scheutje water (je kunt ook kiezen voor melk om het geheel wat romiger te maken)
- snufje zout
Bereidingswijze:
Mix alles door elkaar in de blender en laat het beslag een paar minuten staan. Verhit ondertussen wat olie (zonnebloem- of olijfolie) in de pan en bak de pannenkoekjes op een middelmatig vuur. Na ongeveer 2 minuten even omdraaien en zo de andere kant te bakken. Opdienen kun je doen met een schepje yoghurt of kwark (of Skyr voor extra eiwitten) en met wat rood fruit. Met een beetje honing of ahornsiroop maak je het geheel wat zoeter. Lekker als ontbijt en mocht je het iets te heftig vinden om ’s morgens vroeg het idee van spinazie eten niet helemaal aan te kunnen, eet je het toch lekker als lunch?! Of brunch.
Maak er kleine pannenkoekjes van, dan heb je minder kans dat ze uit elkaar vallen.
Hummus, ik houd ervan!
Voor een frisse lunch kun je ook kiezen om spinazie toe te voegen aan (zelfgemaakte) hummus. Niet moeilijk, maar wel weer een portie groenten te pakken en ook deze smaak is verrassend lekker. En, net even anders dan je gewend bent. Soms is dat gewoon fijn, even variëren met iets anders. Anders wordt het ook zo saai, toch? Je kunt de hummus tot zo’n 3 dagen bewaren in een afgesloten pot in de koelkast.
Ingrediënten:
- 1 blikje kikkererwten
- sesamzaadjes (2 el)
- teentje knoflook
- 1 schaaltje spinazie (=25 gram)
- sap van een 1/2 citroen
- 1 el olijfolie
Hummus met spinazie, lekker als lunch op een cracker of brood of als hartige snack.
Tip van de dag
Houd jij ook altijd over van zo’n enorme zak bladspinazie? Helaas is (verse) groente niet langer dan 2 – 5 dagen te bewaren. Tot die tijd blijven alle voedingsstoffen erin, na die tijd gaan zij verloren. Maar, het is natuurlijk ook zonde om weg te gooien. Ik heb een goede tip voor je; hetgeen wat je over hebt kun je invriezen. Makkelijk is dit om te doen door eerst alles te blenden en dan in bijvoorbeeld een ijsblokjes vorm te gieten. Je kunt dan iedere keer als je bijvoorbeeld een smoothie wilt maken, of maar een klein beetje nodig hebt, een aantal blokjes pakken.
Handig wanneer je veel verse bladspinazie over hebt. Invriezen maar!
Lukt het jou om dagelijks aan 250 gram groenten te komen? Ik kan je helpen! Met handige tips en tricks gaat het jou zeker lukken, daar ben ik van overtuigd. Ben jij benieuwd of ik wat voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op via info@bysasja.nl.
Geniet ervan!
Liefs, BySasja